Dankdag 'dankjeweldoener' zaterdag 25 januari 2025 - Elisabeth Center in Antwerpen

De inschrijvingen voor de Dankdag zijn afgesloten. Heb je vragen of wil je meer info over de Dankdag? Contacteer ons via dankdag@komoptegenkanker.be of 02 227 69 60.

Terug

Communicatiestijlen

Olivier Schalbroeck

Wat mag je verwachten? 

Heb je soms het gevoel dat je gesprekken vastlopen, alsof jij en je gesprekspartner een andere taal spreken? Geen zorgen, dat is heel normaal … én je kunt er iets aan doen! In deze interactieve workshop ontdek je jouw unieke communicatiestijl en leer je hoe je beter aansluiting vindt met anderen. We verkennen vier verrassend verschillende manieren van contact maken, zodat je jezelf (en de anderen) beter leert kennen. Je krijgt inzicht in waarom je soms botst met bepaalde types, of juist zo gemakkelijk samenwerkt met anderen. Bereid je voor op een workshop vol herkenbare situaties, humor en praktische tips waarmee je iedereen moeiteloos voor je wint! 

Over de spreker 

Olivier Schalbroeck is een ervaren trainer en coach met meer dan twintig jaar expertise in het begeleiden van teams en het versterken van communicatievaardigheden binnen organisaties. Als presentator en trainer weet hij elk publiek te boeien met een dynamische en actieve aanpak, waarin theorie, praktijk en interactie perfect samenkomen.  

Foto door © Stef Boey

Terug

One photo a day keeps the doctor away

Joost Joossen

Wat mag je verwachten? 

In deze inspirerende workshop helpt fotograaf en auteur Joost Joossen je om met fotografie meer rust en focus te vinden in het dagelijks leven. Met eenvoudige opdrachten voor je smartphone leer je bewuster rond te kijken en te vertragen. Het resultaat? Vijftig minuten yoga voor je ogen, vol verwondering en creativiteit! 

Over de spreker 

Joost Joossen is freelance fotograaf met meer dan 20 jaar ervaring in magazines en televisie. Als vaste fotograaf voor Kom op tegen Kanker stond je misschien zelfs al eens voor zijn lens! Met zijn boek One Photo a Day Keeps the Doctor Away inspireert hij mensen om bewuster te kijken en aandachtiger in het leven te staan. 

Terug

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Manu Keirse

Wat mag je verwachten? 

In het leven krijg je onvermijdelijk te maken met verlies. Maar hoe ga je daarmee om en hoe ondersteun je familie, vrienden of collega’s in tijden van verdriet? Vragen als: ‘Is het normaal dat je maanden later nog zo verdrietig bent?’ of ‘Is het ooit nog mogelijk om van het leven te genieten?’ komen vaak naar boven. In deze sessie krijg je praktische tips om zowel mensen in verdriet als hun omgeving te helpen. Je leert wat wel en wat niet helpt, en krijgt handvaten om je eigen reacties te begrijpen en beter om te gaan met moeilijke momenten. 

Over de spreker 

Manu Keirse is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven en een autoriteit op het gebied van verlies en verdriet. Als bestseller auteur schreef hij verschillende boeken die mensen helpen om te gaan met rouw en verdriet. 

Terug

Digitalisering in de zorg: een zorg meer of een zorg minder?

Els Meerbergen

Wat mag je verwachten? 

Een doktersafspraak plannen, je bloedresultaten of voorschriften bekijken, je aanmelden in het ziekenhuis, een videoconsult, je behandeling volgen via een app … Digitalisering wordt steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Handig en efficiënt, maar … is iedereen wel mee? Kan deze digitale evolutie juist voor ongelijkheid zorgen in de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg? Kom op tegen Kanker onderzocht het en deelt in deze sessie de belangrijkste bevindingen. We gaan samen in gesprek over de kansen én de valkuilen van digitalisering in de zorg. 

Over de spreker 

Els Meerbergen, expert kankerzorg bij Kom op tegen Kanker, verdiept zich in onderwerpen als palliatieve zorg, ziekenvervoer en terugbetalingen. Met haar collega’s legt ze knelpunten bloot en werkt ze aan structurele oplossingen, vaak geïnspireerd door de verhalen van patiënten zelf.  

Foto door © Joost Joossen

Terug

Lang leve(n) gezond

Sandra Bekkari

Wat mag je verwachten? 

De wetenschap over voeding, beweging en gezondheid evolueert snel. Sandra Bekkari vertaalde deze inzichten naar de Sana Methode, gebaseerd op drie pijlers: gezond eten, slim bewegen en optimaal opladen. Tijdens deze lezing laat Sandra zien hoe gezond leven makkelijker en leuker kan zijn dan je denkt. Ze deelt haalbare oefeningen en tips voor duurzame gewoontes, en gaat in op longevity: hoe blijven we langer gezond en verhogen we onze levenskwaliteit? Bereid je voor op praktische en direct bruikbare adviezen. 

Over de spreker 

Sandra Bekkari begeleidt al meer dan 25 jaar mensen naar een gezonde levensstijl. Ze schreef verschillende bestsellers, waaronder Nooit Meer Diëten, Fast Food, Framily Food en Missie Gezond Gewicht. Met de Sana-methode inspireert ze individuen en bedrijven om gezonder te eten zonder het plezier van lekker eten op te geven. Sandra was te zien op VTM met haar kookprogramma Open Keuken en werkt samen met Sana-coaches en Foodbag om gezond leven toegankelijk te maken. 

Foto door © Karl Bruninx

Terug

Traag naar de hemel

Evi Hanssen

Wat mag je verwachten? 

Toen Arlette Jacobs, de moeder van Evi Hanssen, hoorde dat ze niet lang meer te leven had, besloot ze bewust toe te leven naar een zacht levenseinde. Samen blikten moeder en dochter terug op het leven, beleefden mooie momenten en namen intens afscheid. In deze sessie vertelt Evi Hanssen over haar ervaring en hoe, naast verdriet en pijn, er ook schoonheid, liefde en luchtigheid kan schuilen in de laatste levensfase. Ze deelt haar verhaal over afscheid nemen, rouw en het leven na de dood. 

Over de spreker 

Evi Hanssen is een Belgische presentatrice, zangeres, schrijfster en mediafiguur. Bekend van shows als Expeditie Robinson, Swingpaleis en 3 op Reis, bouwde ze ook een schrijverscarrière op. In haar boeken, zoals Sinds ik niet meer drink en Traag naar de hemel, deelt ze openhartig haar persoonlijke ervaringen. Evi zet zich ook in voor mentale gezondheid en duurzaamheid. 

Foto door © Feriet Tunc

Terug

Samen sterk: van jouw verhaal naar betere zorg voor iedereen

Chris Heremans, Wim Geluykens en Evelien Dams

Wat mag je verwachten? 

Bij Kom op tegen Kanker kunnen (ex-)patiënten en hun naasten hun ervaringen delen, bijvoorbeeld over problemen die ze tegenkomen tijdens of na hun behandeling. Wanneer uit een of meer verhalen blijkt dat een probleem structureel is, proberen we dat op beleidsniveau aan te pakken. Op die manier kan één getuigenis heel wat in beweging zetten en kunnen we een verschil maken voor heel wat lotgenoten, nu en in de toekomst. Wil je weten hoe dit werkt? Ontdek het in deze sessie! 

Over de sprekers 

Wim Geluykens, Chris Heremans en Evelien Dams werken bij Kom op tegen Kanker. Wim zet zich als jurist in om structurele problemen voor (ex-)patiënten aan te pakken. Chris en Evelien staan klaar bij de Kankerlijn, waar ze een luisterend oor bieden, vragen beantwoorden en belangrijke signalen oppikken om de zorg te verbeteren. 

Foto door © Joost Joossen

Terug

De Nieuwe Levensgenieter

Sarah Van Dingenen en Lore Pil

Over de sessie

‘Op je gezondheid!’. Het klinkt zo feestelijk, maar wist je dat alcohol je risico op kanker verhoogt? Hoe zit dat precies, en maakt elk glas een verschil? In deze sessie krijg je een paar essentiële wetenschappelijke inzichten mee én praktische tips om gezond van het leven te genieten. Samen kijken we naar hoe we een beweging kunnen creëren van gezonde levensgenieters. 

Over de sprekers 

Lore Pil is diensthoofd Preventie & Vroegopsporing bij Kom op tegen Kanker. Haar team heeft als missie om kanker te vermijden. Dat doen ze door burgers te informeren en sensibiliseren over de verschillende risicofactoren van kanker en door beleidsmaatregelen te bepleiten die die risico's verkleinen en gezonde keuzes gemakkelijker maken.

Sarah Van Dingenen is communicatiestrateeg bij Kom op tegen Kanker, en projectleider van De Nieuwe Levensgenieter. Dat is een initiatief waarbij we wetenschap koppelen aan culinair lekkers en humor. Om het brede publiek op een aangename manier te sensibiliseren over gezonde levensstijl, alcohol, ultrabewerkte voeding … en de link met kanker. Nu al benieuwd? Meld je aan (gratis) via denieuwelevensgenieter.be.

Foto's door © Joost Joossen

Terug

Beter voorkomen dan genezen

Jolien Vercruysse en Anne-Sophie Versweyvelt

Wat mag je verwachten? 

Factoren in onze leefomgeving zoals fijn stof, hormoonverstoorders en asbest kunnen een impact hebben op ons kankerrisico. Ze zitten vaak in alledaagse situaties: bij houtstook, in verzorgingsproducten of in oudere woningen waar asbest kan vrijkomen tijdens renovaties. Volledig ontsnappen aan deze schadelijke stoffen is moeilijk, maar gelukkig kun je wel de blootstelling beperken. Hoe? Tijdens deze sessie ontdek je een aantal eenvoudige tips om jezelf beter te beschermen! 

Over de sprekers 

Jolien Vercruysse werkt als expert kankerpreventie en Anne-Sophie Versweyvelt als onderzoeker-jurist bij de dienst Preventie & Vroegopsporing bij Kom op tegen Kanker. Ze zetten hun expertise in om te helpen zorgen voor minder kanker: door het publiek te informeren en sensibiliseren over manieren om het risico op kanker te verkleinen en door beleidsmaatregelen te bepleiten die een gezondere levensstijl en leefomgeving ondersteunen.  

Foto's door © Joost Joossen

Terug

Evoluties in kankertherapie

Prof. dr. Evelien Smits en prof. dr. Jeroen Dekervel

Wat mag je verwachten? 

De afgelopen decennia hebben we samen miljoenen ingezameld voor de strijd tegen kanker. Zonder dat geld was veel kankeronderzoek er nooit geweest. Heeft het geholpen? En of! Dankzij dit geld kwam baanbrekend kankeronderzoek tot stand. Jaar na jaar, beetje bij beetje, duwen we de ziekte verder in het defensief. We boeken steeds meer vooruitgang, met revolutionaire therapieën en meer oog voor levenskwaliteit. Kankeronderzoeker Evelien Smits en digestief oncoloog Jeroen Dekervel nemen je mee in de belangrijkste evoluties, geven een stand van zaken en delen hun blik op de toekomst. 

Over de sprekers 

Prof. dr. Evelien Smits is expert immuuntherapie bij de Universiteit Antwerpen, en voorzitter van de translationele expertencommissie van Kom op tegen Kanker. 

Prof. Dr. Jeroen Dekervel is gastro-enteroloog en digestief oncoloog in het UZ Leuven, en lid van de translationele expertencommissie van Kom op tegen Kanker.

Terug

Stoelyoga

Pascale Matthys

Wat mag je verwachten? 

Versterk en versoepel je lichaam en geest tijdens deze toegankelijke en laagdrempelige yogasessie. Iedereen kan meedoen, je hebt enkel comfortabele kleding nodig. Aan het einde van de sessie voel je je helemaal ontspannen, zowel fysiek als mentaal. 

Over de spreker 

Pascale Matthys is eigenaar van de Yoga & Pilates Studio in Leuven en fulltime yoga docent. Ze geeft les in verschillende yogastijlen en is gespecialiseerd in stoelyoga, yoga voor rug, nek en schouders, en yoga voor senioren, andersvaliden en mensen met kanker. 

Terug

Kunst en ziektebeleving

Prof. dr. Tessa Kerre

Wat mag je verwachten? 

De medische zorg in onze ziekenhuizen wordt steeds beter, maar er groeit ook het inzicht dat zorg verder gaat dan het fysieke. Zorgverleners zijn immers niet alleen ‘garagisten’ van het lichaam, maar ook verzorgers van de ziel. Hematoloog Tessa Kerre ziet kunst als een waardevolle aanvulling op de zorg. Kunst kan troost bieden in moeilijke tijden en zelfs helend werken. In deze sessie vertelt Tessa over de impact van kunst in de zorg, de wetenschappelijke bewijzen die dit ondersteunen en haar project Kunst aan BedNa de voordracht duiken we de praktijk in, en wordt er in kleine groepjes samen gelezen met een leesbegeleider.  

Over de spreker 

Prof. dr. Tessa Kerre is hoofd van de dienst hematologie aan het UZ Gent en hoofddocent aan de Universiteit Gent. Ze studeerde geneeskunde, promoveerde in 2022 en specialiseerde in interne geneeskunde en hematologie. Tessa schreef ruim 100 wetenschappelijke publicaties en is auteur van. Immuun voor kanker? (2021) en Kunst op voorschrift (2022).  

Foto door © Michiel De Vlieger